Novice

Kako pravilno uporabljati klimatsko napravo Kako pravilno uporabljati klimatsko napravo Kako pravilno uporabljati klimatsko napravo Kako pravilno uporabljati klimatsko napravo

Kako pravilno uporabljati klimatsko napravo v vašem vozilu

Facebook

V poletnih temperaturah si skoraj ne predstavljamo več kako smo se včasih lahko vozili v avtomobilih brez klime. Danes že na vsakem koraku prižigamo klimatsko napravo, ne glede na to ali ima naš avto ročno, avtomatsko ali samodejno klimatsko napravo.

Za učinkovito delovanje klimatske naprave pa je pomembno vedeti, kako jo pravilno uporabljati. S tem se izognete tveganju za okvaro same klimatske naprave ali možnost prehladnega obolenja vas ali vaših potnikov.

9 korakov za pravilno uporabo klimatske naprave 

1. Prezračevanje vozila: za začetek je najbolj pomembno, da vozilo že pred vožnjo primerno prezračite. Za minuto ali dve odprite vsa vrata in okna vozila, da odženete pregret zrak. Če nimate časa, ker se vam mudi, potem vsaj spustite avtomobilska stekla za nekaj minut spuščena, da se vroč zrak iz avtomobila zamenja z zunanjim.

2. Prižig klimatske naprave: ko vozilo na hitro prezračite pričnite z začetno fazo hlajenja. Delovanje klime nastavite na notranje kroženje zraka in za kratek čas na najnižjo možno temperaturo. Tako klima hladi le zrak v vozilu, ne pa tudi dotok vročega zraka iz zunanjosti.

3. Izbor temperature: ko izbirate temperaturo v vozilu, bodite pozorni, da ne izberete prenizke. Razlika med nastavljeno temperaturo in zunanjo temperaturo naj ne bo večja od 7°C. Na ta način preprečite medtemperaturni šok, ki ga doživi naše telo in se tako izognete razvoju prehladnih obolenj, zaradi klimatske naprave. 

4. Optimalen razpon temperature: temperatura, ki naj jo klimatska naprava doseže, naj bo med 21°C in 23°C. Pri zelo visokih zunanjih temperaturah nastavimo raje kakšno stopinjo več. Ko klimatska naprava doseže želeno temperaturo, izklopimo notranje kroženje zraka ter temperaturo nastavimo na prej omenjenih 21°C do 23°C.

5. Nastavitev ventilatorjev: pazite, da ohlajeni zrak ne bo usmerjen direktno v vas, ampak kroži okoli vas. Delovanje ventilatorjev usmerite stran od oseb v vozilu – v stekla in ob straneh v zadnji del vozila. Odprite tudi morebitne prezračevalne reže na zadnjem delu vozila.

6. Samodejna nastavitev (avtomatsko): če imate vgrajeno avtomatsko klimatsko napravo, pustite, da elektronika sama zazna temperaturo zraka in prilagaja moč ventilatorjev. V tem načinu je tako klimatska naprava najbolj zmogljiva in učinkovita. 

7. Vpliv klime na porabo goriva: to je eno najpogostejših vprašanj. Dokazano naj bi največ goriva klimatska naprava porabila v začetni fazi hlajenja, ko hladi pregret zrak v notranjosti vozila ter ob ekstremno vročih dneh, sploh, če stojimo v koloni. Sicer pa ob upoštevanju pravilne uporabe klimatske naprave ali če ima vaše vozilo napredni samodejni sistem delovanja, je s tem tudi poraba goriva bolj optimalna. 

8. Klimatsko napravo lahko uporabljate celo leto: klima zrak ne le ohlaja, temveč tudi osuši. V vlažnih in hladnih dneh tako ne prihaja do neprijetnega rošenja stekel. Kar nam zagotavlja tudi dobro vidljivost. 

9. Redno vzdrževanje klimatske naprave: poskrbite, da bo pred vsako sezono sistem klimatske naprave deloval brezhibno. Zapeljite vašega jeklenega konjička k strokovnjakom, ki bodo klimatsko napravo pregledali, dopolnili sistem z novim/dodatnim plinom, preverili tesnjenje sistema in zamenjali filtre.

Ob upoštevanju zgoraj naštetih korakov, bo vaše vozilo v poletnem času prijetno ohlajeno, obenem pa boste tudi prihranili pri gorivu in ohranili klimatsko napravo kar se da v dobri kondiciji.

Za vzdrževanje in pregled klimatske naprave se lahko oglasite pri nas, kjer strokovno servisiramo in popravljamo klimatske naprave na vseh vozilih.

Za vse dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo na tel. št. 031-326-887 Jure Cerar ali 040-350-420 Janez Cerar oz. nam pišite na info@ccc.si.

Pozdravlja vas ekipa CCC

CarCenterCerarCarCenterCerarCarCenterCerarCarCenterCerarCarCenterCerarCarCenterCerar